Tips Pengurusan Dokumen Bisnes Kecil

by admin
1.2K views
Lama tak sharing pasal dokumen. So hari ni saya nak kongsikan apa nak kena buat bila kita decided nak mula bisnes kecil, projek online mahupun offline.
Beli 1 fail. Saya cadangkan beli jenis ABBA 404 Silver. Fail ni tahan boleh guna sampai 5 tahun.
Ok then buat penanda bulan atau tajuk kecil/divider.
Ok saya bagi contoh. Untuk bisnes online anda mesti ada pegang stok atau yang buat dropship, mesti ada melibatkan logistik untuk penghantaran. Betul betul?
So buat penanda – guna kertas keras yang berwarna. Anda boleh guna marker pen atau gunakan komputer.
1. Supplier Invoice
2. Payment Voucher
3. Sales Resit/Invoice
4. Expenses
No 1 – Segala resit pembelian stok/produk susun di bahagian ini. Pastikan supplier anda beri resit/invois.
No 2 – Segala duit keluar melalui online banking, anda kena issue payment voucher. So payment voucher tersebut masukkan di bahagian ini.
No 3 – Segala resit jualan iaitu resit yang anda berikan pada pelangan yang membeli produk anda. Masukkan di bahagian ini. Walaupun pelangan membuat bayaran melalui online banking, anda mesti keluarkan resit. Nyatakan kuantiti dan harga produk dalam resit tersebut.
No 4 – Segala perbelanjaan seperti belanja topup, bil Internet, postage, beli stationary. Masukkan resit-resit belanja di bahagian ini.
Susun mengikut tarikh dan bulan. Bulan Januari mesti di bawah sekali dan diikuti bulan seterusnya hingga Disember di atas sekali.
Cukup hujung bulan, semak balik semua resit jualan pastikan tele dengan jumlah yang ada dalam akaun bank.
Mudah kan?
Apa label nak letak di luar di bahagian tepi fail. Letak nama projek/nama produk. Contoh Juszcut.
Tips Pengurusan Dokumen Bisnes Kecil 7
Mulakan 1 fail dahulu. Bila bisnes dah grow dah buat 5-7 angka tambah lah fail. Ini kita cerita di artikel lain pula.
Semoga bermanfaat.

You may also like

Leave a Comment